Wednesday, May 1, 2013

50 Most Important General Knowledge Questions Asked in Competitive Exams (G.K.HUB)

1. Which of the following is used in beauty parlors for hair setting ?
(a) Chlorine (b) Sculpture
(c) Phosphorous (d) Silicon
ANSWER:  (b)

2. Ozone attacks-
(a) mercury and silver (b) copper
(c) glass (d) none of these
ANSWER: (d)  

3. Sodium metal is kept under-
(a) water (b) alcohol
(c) petrol (d) kerosene
ANSWER: (d)

4. Find the odd one-
(a) marble (b) chalk
(c) limestone (d) slaked lime
ANSWER: (d)

5. Which of the following substances undergoes chemical change on heating ?
(a) Sodium chloride (b) Silica
(c) Lead nitrate (d) Platinum wire
ANSWER: (c)  

6. Who is the author of "Gita Rahasya" ?
(a) Dr. Radha Krishnan (b) Mahatma Gandhi
(c) Rajgopalachari (d) B. G. Tilak
ANSWER:. (d)

7. Which important historical figure is associated with the Raigarh fort ?
(a) Maharana Pratap (b) Shivaji
(c) Aurangzeb (d) None of these
ANSWER: (b)

8. The Arab conquest of Sind took place in-
(a) 712 AD (b) 740 AD
(c) 1001 AD (d) 1009 AD
ANSWER: (a)

9. The earliest example of a land grant is provided by an inscription of-
(a) the Guptas (b) the Mauryas
(c) the Satavahanas (d) the Mahameghavahanas
ANSWER: (c)

10. Who among the following assumed the title of Ksitipasatapatih (Lord of Hundred Kings)?
(a) Samudragupta (b) Chandragupta
(c) Skandagupta (d) Chanakya
ANSWER: (c)    

11. The Sultan who called himself "Naib-e-Khuda" was-
(a) Ibrahim Lodi (b) Balban
(c) Iltutmish (d) Alauddin Khilji
ANSWER: (b)


12. The capital of Shashanka was-
(a) Suvarnagiri (b) Mahasthangarh
(c) Toshali (d) Karnasuvarna
ANSWER: (d)

13. Balban's greatest achievement was-
(a) curbing of the power of nobles (b) establishment of peace and security
(c) defence against the Mongols (d) suppression of revolts
 ANSWER: (b)

14. Which of the following was a saint of the Bhakti movement in Bengal ?
(a) Kabir (b) Tulsidas
(c) Vivekananda (d) Chaitanya
ANSWER: (d)

15. Which of the following does not belong to Nirguna cult ?
(a) Kabir (b) Nanak
(c) Ravidas (d) Meera
ANSWER: (d)   

16. During his pilgrimage, Chaitanya received enlightment at-
(a) Kanchipuram (b) Rameshwaram
(c) Gaya (d) Allahabad
 ANSWER: (c)

17. Whoamong the following was a Satavahana ruler ?
(a) Rudradaman (b) Nahapana
(c) Vasisthaputra Pulumavi (d) Mahendravarman
ANSWER: (c)

18. The peacock throne was made for-
(a) Jahangir (b) Akbar
(c) Shahjahan' (d) Aurangzeb
ANSWER:(c)

19.The Sikh Guru who was killed by the orders of Aurangzeb was-
(a) Guru Ramdas (b) Guru Arjun Dev
(c) Guru Tegh Bahadur (d) Guru Gobind Singh
ANSWER:(c)

20. Who is the author of the concept of Antyodaya ?
(a) Mahatma Gandhi (b) Acharya Kripalani
(c) Acharya Vinoba Bhave(d) None of these
ANSWER: (c)   

21. The Directive Principles of state policy included in the Indian constitution has been inspired by the constitution of-
(a) U. S. A. (b) Ireland
(c) Canada (d) Australia
ANSWER: (b)

22. The Fundamental Right that aims at the abolition of social distinctions is the right-
(a) to property (b) against exploitation
(c) to equality (d) to freedom
ANSWER: (c)

23. The total number of Fundamental duties mentioned the constitution is-
(a) 9 (b) 10
(c) 11 (d) 12
ANSWER:(b)

24. The Right to property is a-
(a) Legal Right (b) Fundamental Right
(c) Free Right (d) Universal Right
ANSWER: (a)

25. The first woman film star nominated to the Rajya Sabha was-
(a) Nargis Dutt (b) Vjayantimala
(c) Hema Malini (d) Jaya Lalita
ANSWER: (a)  

26. Who among the following fixes the salaries and the allowances of the speaker of Lok Sabha ?
(a) President (b) Council of Ministers
(c) Cabinet (d) Parliament
ANSWER: (d)

27. Who presides over the meetings of the Rajya Sabha ?
(a) President (b) Vice-President
(c) Prime Minister (d) Speaker
ANSWER: (b)

28. A person who is not a member of parliament can be appointed as a minister by the President for a maximum period of-
(a) 9 months (b) 6 months
(c) 12 months (d) 3 months
ANSWER:(b)

29. Which of the following became the 25th state of the Indian Union ?
(a) Goa (b) Sikkim
(c) Tripura (d) Mizoram
ANSWER: (a)

30. Total Number of schedules now in Indian constitution is-
(a) 6 (b) 8
(c) 10 (d) 12
ANSWER: (d)   

31. Which of the following is not the cause of inequalities of income ?
(a) Competition market (b) Laws of inheritance
(c) Occupational differences (d) Social security programmer?
ANSWER: (d)

32. Which of the following taxes is not levied by any government ?
(a) Excise duty (b) Professional tax
(c) Income tax (d) Sales tax
ANSWER: (c)

33. 'Legal tender money' refers to-
(a) Cheques (b) Drafts
(c) Bills of exchange (d) Currency notes
ANSWER:(d)

34. National Development Council was set up in-
(a) 1948 (b) 1950
(c) 1951 (d) 1952
ANSWER: (d)
35. The steel plants at Durgapur, Bhilai and Rourkela were established during the period of which five year plan ?
(a) first (b) second
(c) third (d) fourth
ANSWER: (b)   

36. The planet that lies at the outermost orbit of the solar system is-
(a) Saturn (b) Pluto
(c) 'Mercury (d) Neptune
ANSWER:(b)

37. Which of the following is the largest of the inner planets-
(a) Venus (b) Mercury
(c) Mars (d) Earth
ANSWER: (d) 

38. Vernal equinox falls on-
(a) 21st March (b) 21st June
(c) 23rd Sept. (d) 22nd Dec.
ANSWER:(a)

39. The seasonal contracts are maximum in-
(a) low lattitudes (b) mid lattitudes
(c) sub-tropics (d) high lattitudes
ANSWER:(b)

40. What is the maximum length of a day on the poles ?
(a) 12 hours (b) 24 hours
(c) 3 months (d) 6 months
ANSWER: (d) 

41. The most populated city in the world is-
(a) Cairo (b) New York
(c) London (d) Tokyo
ANSWER: (d)

42. Which is the busiest of Ocean trade-routes ?
(a) North Pacific (b) Indian ocean
(c) Arctic ocean (d) North Atlantic
ANSWER: (d)

43. The first satellite was launched by-
(a) France (b) Japan
(c) U. S. A. (d) U. S. S. R.
ANSWER: (d)

44. Which of the following countries is known as "Land of Golden Pagodas" ?
(a) Burma (b) Nepal
(c) China (d) Egypt
44. (a)  

45. Ethiopia was earlier known as-
(a) Abyssinia (b) Christina
(c) Formosa (d) Persia
45. (a)

46. Which of the following is the costliest city in the world ?
(a) London (b) Tokyo
(c) New York (d) Paris
46. (b)

47. Which one of the following states does not form part of the Narmada basin ?
(a) Gujarat (b) Maharashtra
(c) Rajasthan (d) Madhya Pradesh
47. (c)

48. Hari Prasad Chaurasia is renowned player of-
(a) Tabla (b) Sarod
(c) . Flute (d) Shehnai
48. (c)

49. The title of 'Desert Fox' is given to-
(a) Prince Bismark (b) Hitler
(c) Gen Rommel (d) Joan of Arc
49. (c)

50. The first history book was written by-
(a) Euclid (b) Julius Ceasar
(c) Aristotle (d) Herodotus
50. (d) 












50 MOST IMPORTANT GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS



1. Which is not a Tundra type of vegetation ?
(a) Sedges (b) Steppes
(c) Mosses (d) Lichens
Answer: (b)

2. The Mediterranean lands are often called the world's-
(a) grazing lands (b) forest lands
(c) orchard lands (d) paddy lands
Answer:  (c)

3. Which of the following regions gets no rainfall throughout the year ?
(a) The Equatorial Region (b) The Tundra Region
(c) The Himalayan Region (d) The Mediterranean Region
 Answer: (b)

4. Cuba is in-
(a) Pacific Ocean (b) Atlantic Ocean
(c) Black sea (d) Red sea
 Answer: (b)

5. Which of the following is the capital of Bulgaria?
(a) Sofia (b) Danube
(c) Rio de Janeiro (d) Belgrade
 Answer: (a)

6. Strait of Malacca separates-
(a) Sumatra and Malaysia (b) Java and Brunei
(c) Malaysia and Brunei (d) Sumatra and Java
 Answer: (a)

7. Which of the following is the largest island ?
(a) Cuba (b) Great Britain
(c) Greenland (c) Sri Lanka
 Answer: (c)

8. The Ocean between America and Europe is called
(a) Pacific (b) Arctic
(c) Atlantic (d) Southern
 Answer: (c)

9. 90% of the world's rice is grown in-
(a) America (b) Africa
(c) United Kingdom (d) Asia
 Answer: (d)

10. Which of the following is world's largest producer Bauxite ?
(a) Australia (b) Yogoslavia
(c) Hungary (d) U. S. A.
 Answer: (a)

11.The primary producer of passenger cars is-
(a) U.S.A. (b) Japan
(c) Italy (d) Germarj
 Answer: (b)

12.Which of the following countries is relatively industrial; developed ?
(a) Thailand (b) Pakistan
(c) India (d) Bangladesh
 Answer: (a)

13.K. L. M. a worldwide airlines, belongs to which of that following countries ?
(a) France (b) Germany
(c) Japan (d) The Netherlands
 Answer: (d)

14.On which of the following rivers is London situated
(a) Darling (b) Mississippi
(c) Rhine (d) Thames
 Answer: .(d)

15. Hyetology is the study of-
(a) High Pressure (b) High temperature
(c) Rainfall (d)Earthquake
 Answer: .(c)

16. Ethiopia was earlier known as-
(a) Abyssinia (b) Christina
(c) Formosa (d) Persia.
 Answer: (a)

17. Which of the following countries is known as the Land of Golden Pagodas ?
(a) Mayanmar (b) Nepal
(c) China (d) Which is known as the 'metal of hope' ?
 Answer: (a)

18. High Temperature Earthquake
(a) Gold (b) Iron (c) Uranium (d) Platinum
 Answer: (c)

19. Which of the following animals is found mainly in Tibetan highlands ?
(a) Lion (b) Giraffe
(c) Deer (d) Yak
 Answer: (d)

20.The country which is commonly known as the 'Land of Golden Fleece' ic-
(a) A Australia (b) Britain
(c) France (d) Japan
 Answer: (a)

21 "Contours' are lines connecting places having-
(a) Equal temperature (b) Equal pressure
(c) Equal rainfall (d) Equal hight
 Answer: (d)

22. Which type of forest belt supplies most of the world's requirement of newsprint ?
(a) Coniferous forest (b) Deciduous forest
(c) Evergreen forest (d) Mediterranean forest
 Answer: (a)

23.The lesading producer of Sulphur is-
(a) Canada (b) U. S.A.
(c) Spain (d) Italy
 Answer: (d)

24.Rhine valley in France is known for mineral deposits of-
(a) Zinc (b) Nickel
(c) Copper (d) Bauxite
 Answer: (d)

25.Which of the following forms of coal is the oldest ?
(a) Peat (b) Lignite
(c) Bituminous (d) Anthracite
 Answer: (d)

26.Geostationary orbit is at a height of-
(a) 6 Km (b) 1000 Km
(c) 3600 Km (d) 36000 Km
 Answer: (d)

27.The eaarth rotates around an axis pointing towards-
(a) the moon (b) the polestar
(c) the sun (d) the venus
 Answer: (b)

28. Which one of the following lattitudes forms a great circle
(a) 0° (b) 23V2
(c) 66V2 0 (d) 90°
 Answer: .(a)

29. In how many time zones has the world been divided ?
(a) 15 (b) 24
(c) 90 (d) 180
 Answer: (b)

30.Which of the following is the most destructive ?
(a) Cyclone (b) Tornado
(c) Typhoon (d) Willy-willy
 Answer: (a)

31.Which of the following rocks are transformed into marbles ?
(a) Granite (b) Limestone
(c) Peat (d) Shale
 Answer: (b)

32. Earthquake rarely occur in-
(a) Alaska (b) Brazil
(c) Mexico (d) New Zealand
 Answer: (b)

33. Caldera is a feature associated with-
(a) Volcanoes (b) Earthquakes
(c)Folding of rocks (d) Faulting of mountains
 Answer: (a)

34. Which of the following regions contains doline land features ?
(a) Voltaic (b) Deltaic
(c) Karrt (d) Glaciate
 Answer: (c)

35. Which of the following is a warm ocean current ?
(a) Kuroshio (b) Peruvian
(c) Labrador (d) None of these
Answer: (a)

36. Which of the following is a cold current ?
(a) Kuroshio (b) Benezuela
(c) Brazil (d) Gulf stream
 Answer: (b)

37. The world's deepest trench is-
(a) Pacific ocean (b) Indian ocean
(c) Atlantic ocean (d) Mediterranean sea
 Answer: (a)

38. Shekel is the currency of-
(a) Brunei (b) Israel (c) Jordan (d) Myanmar
Answer: (b)

39. The natural vegitation of Savanna consists of-
(a) tall grass (b) serub jungle (c) short grass (d) trees
 Answer: (a)

40. The hot deserts of the world are generally found near-
(a) the equator (b) the doldrums
(c) the horse lattitude (d) the tundras
 Answer: (c)

41. The strait which separates Africa from Europe is-
(a) Hook strait (b) Strait of Gibraltar
(c) Palk strait (d) Bering strait
 Answer: (b)

42. Which is not an island ?
(a) Cuba (b) Greenland
(c) Ireland (d) Sweden
 Answer: (d)

43. Which country 'Golan Heights' belongs to ?
(a) China (b) Israel
(c) Syria (d) Iraq
 Answer: (c)

44.The national name of Spain is-
(a) Sohweiz (b) Reino de Espana
(c) Konungariket (d) Mesopotamia
 Answer: (b)

45. Which of the following is not a desert ?
(a) Gobi (b) Kalahari (c) Sahara (d) Cotopaxi
 Answer: (d)

46. Largest lake in Africa is-
(a) Lake Victoria (b) Lake Malawi
(c) Lake Tanganyika (d) Lake Chad
 Answer: (a)

47. The climate best suited for horticulture is-
(a) Equatorial (b) Mediterranean
(c) Monsoon (d) Tundra
 Answer: (c)

48. The crop associated with retting process is-
(a) Wheat (b) Rice
(c) Jute .(d) Cotton
 Answer: (c)

49.In the total population of South Africa, Asians constitute about-
(a) 1% (b) 2 5%
(c) 5.5% (d) 11%
 Answer: (d)

50. How many bright stars are there in the constellation named 'Ursa Major" or the Great Bear ?
(a) 10 (b) 9
(c) 8 ' (d) 7
 Answer: (d)