Wednesday, May 1, 2013

50 Most Important General Knowledge Questions Asked in Competitive Exams (G.K.HUB)

1. Which of the following is used in beauty parlors for hair setting ?
(a) Chlorine (b) Sculpture
(c) Phosphorous (d) Silicon
ANSWER:  (b)

2. Ozone attacks-
(a) mercury and silver (b) copper
(c) glass (d) none of these
ANSWER: (d)  

3. Sodium metal is kept under-
(a) water (b) alcohol
(c) petrol (d) kerosene
ANSWER: (d)

4. Find the odd one-
(a) marble (b) chalk
(c) limestone (d) slaked lime
ANSWER: (d)

5. Which of the following substances undergoes chemical change on heating ?
(a) Sodium chloride (b) Silica
(c) Lead nitrate (d) Platinum wire
ANSWER: (c)  

6. Who is the author of "Gita Rahasya" ?
(a) Dr. Radha Krishnan (b) Mahatma Gandhi
(c) Rajgopalachari (d) B. G. Tilak
ANSWER:. (d)

7. Which important historical figure is associated with the Raigarh fort ?
(a) Maharana Pratap (b) Shivaji
(c) Aurangzeb (d) None of these
ANSWER: (b)

8. The Arab conquest of Sind took place in-
(a) 712 AD (b) 740 AD
(c) 1001 AD (d) 1009 AD
ANSWER: (a)

9. The earliest example of a land grant is provided by an inscription of-
(a) the Guptas (b) the Mauryas
(c) the Satavahanas (d) the Mahameghavahanas
ANSWER: (c)

10. Who among the following assumed the title of Ksitipasatapatih (Lord of Hundred Kings)?
(a) Samudragupta (b) Chandragupta
(c) Skandagupta (d) Chanakya
ANSWER: (c)    

11. The Sultan who called himself "Naib-e-Khuda" was-
(a) Ibrahim Lodi (b) Balban
(c) Iltutmish (d) Alauddin Khilji
ANSWER: (b)


12. The capital of Shashanka was-
(a) Suvarnagiri (b) Mahasthangarh
(c) Toshali (d) Karnasuvarna
ANSWER: (d)

13. Balban's greatest achievement was-
(a) curbing of the power of nobles (b) establishment of peace and security
(c) defence against the Mongols (d) suppression of revolts
 ANSWER: (b)

14. Which of the following was a saint of the Bhakti movement in Bengal ?
(a) Kabir (b) Tulsidas
(c) Vivekananda (d) Chaitanya
ANSWER: (d)

15. Which of the following does not belong to Nirguna cult ?
(a) Kabir (b) Nanak
(c) Ravidas (d) Meera
ANSWER: (d)   

16. During his pilgrimage, Chaitanya received enlightment at-
(a) Kanchipuram (b) Rameshwaram
(c) Gaya (d) Allahabad
 ANSWER: (c)

17. Whoamong the following was a Satavahana ruler ?
(a) Rudradaman (b) Nahapana
(c) Vasisthaputra Pulumavi (d) Mahendravarman
ANSWER: (c)

18. The peacock throne was made for-
(a) Jahangir (b) Akbar
(c) Shahjahan' (d) Aurangzeb
ANSWER:(c)

19.The Sikh Guru who was killed by the orders of Aurangzeb was-
(a) Guru Ramdas (b) Guru Arjun Dev
(c) Guru Tegh Bahadur (d) Guru Gobind Singh
ANSWER:(c)

20. Who is the author of the concept of Antyodaya ?
(a) Mahatma Gandhi (b) Acharya Kripalani
(c) Acharya Vinoba Bhave(d) None of these
ANSWER: (c)   

21. The Directive Principles of state policy included in the Indian constitution has been inspired by the constitution of-
(a) U. S. A. (b) Ireland
(c) Canada (d) Australia
ANSWER: (b)

22. The Fundamental Right that aims at the abolition of social distinctions is the right-
(a) to property (b) against exploitation
(c) to equality (d) to freedom
ANSWER: (c)

23. The total number of Fundamental duties mentioned the constitution is-
(a) 9 (b) 10
(c) 11 (d) 12
ANSWER:(b)

24. The Right to property is a-
(a) Legal Right (b) Fundamental Right
(c) Free Right (d) Universal Right
ANSWER: (a)

25. The first woman film star nominated to the Rajya Sabha was-
(a) Nargis Dutt (b) Vjayantimala
(c) Hema Malini (d) Jaya Lalita
ANSWER: (a)  

26. Who among the following fixes the salaries and the allowances of the speaker of Lok Sabha ?
(a) President (b) Council of Ministers
(c) Cabinet (d) Parliament
ANSWER: (d)

27. Who presides over the meetings of the Rajya Sabha ?
(a) President (b) Vice-President
(c) Prime Minister (d) Speaker
ANSWER: (b)

28. A person who is not a member of parliament can be appointed as a minister by the President for a maximum period of-
(a) 9 months (b) 6 months
(c) 12 months (d) 3 months
ANSWER:(b)

29. Which of the following became the 25th state of the Indian Union ?
(a) Goa (b) Sikkim
(c) Tripura (d) Mizoram
ANSWER: (a)

30. Total Number of schedules now in Indian constitution is-
(a) 6 (b) 8
(c) 10 (d) 12
ANSWER: (d)   

31. Which of the following is not the cause of inequalities of income ?
(a) Competition market (b) Laws of inheritance
(c) Occupational differences (d) Social security programmer?
ANSWER: (d)

32. Which of the following taxes is not levied by any government ?
(a) Excise duty (b) Professional tax
(c) Income tax (d) Sales tax
ANSWER: (c)

33. 'Legal tender money' refers to-
(a) Cheques (b) Drafts
(c) Bills of exchange (d) Currency notes
ANSWER:(d)

34. National Development Council was set up in-
(a) 1948 (b) 1950
(c) 1951 (d) 1952
ANSWER: (d)
35. The steel plants at Durgapur, Bhilai and Rourkela were established during the period of which five year plan ?
(a) first (b) second
(c) third (d) fourth
ANSWER: (b)   

36. The planet that lies at the outermost orbit of the solar system is-
(a) Saturn (b) Pluto
(c) 'Mercury (d) Neptune
ANSWER:(b)

37. Which of the following is the largest of the inner planets-
(a) Venus (b) Mercury
(c) Mars (d) Earth
ANSWER: (d) 

38. Vernal equinox falls on-
(a) 21st March (b) 21st June
(c) 23rd Sept. (d) 22nd Dec.
ANSWER:(a)

39. The seasonal contracts are maximum in-
(a) low lattitudes (b) mid lattitudes
(c) sub-tropics (d) high lattitudes
ANSWER:(b)

40. What is the maximum length of a day on the poles ?
(a) 12 hours (b) 24 hours
(c) 3 months (d) 6 months
ANSWER: (d) 

41. The most populated city in the world is-
(a) Cairo (b) New York
(c) London (d) Tokyo
ANSWER: (d)

42. Which is the busiest of Ocean trade-routes ?
(a) North Pacific (b) Indian ocean
(c) Arctic ocean (d) North Atlantic
ANSWER: (d)

43. The first satellite was launched by-
(a) France (b) Japan
(c) U. S. A. (d) U. S. S. R.
ANSWER: (d)

44. Which of the following countries is known as "Land of Golden Pagodas" ?
(a) Burma (b) Nepal
(c) China (d) Egypt
44. (a)  

45. Ethiopia was earlier known as-
(a) Abyssinia (b) Christina
(c) Formosa (d) Persia
45. (a)

46. Which of the following is the costliest city in the world ?
(a) London (b) Tokyo
(c) New York (d) Paris
46. (b)

47. Which one of the following states does not form part of the Narmada basin ?
(a) Gujarat (b) Maharashtra
(c) Rajasthan (d) Madhya Pradesh
47. (c)

48. Hari Prasad Chaurasia is renowned player of-
(a) Tabla (b) Sarod
(c) . Flute (d) Shehnai
48. (c)

49. The title of 'Desert Fox' is given to-
(a) Prince Bismark (b) Hitler
(c) Gen Rommel (d) Joan of Arc
49. (c)

50. The first history book was written by-
(a) Euclid (b) Julius Ceasar
(c) Aristotle (d) Herodotus
50. (d) 












50 MOST IMPORTANT GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS



1. Which is not a Tundra type of vegetation ?
(a) Sedges (b) Steppes
(c) Mosses (d) Lichens
Answer: (b)

2. The Mediterranean lands are often called the world's-
(a) grazing lands (b) forest lands
(c) orchard lands (d) paddy lands
Answer:  (c)

3. Which of the following regions gets no rainfall throughout the year ?
(a) The Equatorial Region (b) The Tundra Region
(c) The Himalayan Region (d) The Mediterranean Region
 Answer: (b)

4. Cuba is in-
(a) Pacific Ocean (b) Atlantic Ocean
(c) Black sea (d) Red sea
 Answer: (b)

5. Which of the following is the capital of Bulgaria?
(a) Sofia (b) Danube
(c) Rio de Janeiro (d) Belgrade
 Answer: (a)

6. Strait of Malacca separates-
(a) Sumatra and Malaysia (b) Java and Brunei
(c) Malaysia and Brunei (d) Sumatra and Java
 Answer: (a)

7. Which of the following is the largest island ?
(a) Cuba (b) Great Britain
(c) Greenland (c) Sri Lanka
 Answer: (c)

8. The Ocean between America and Europe is called
(a) Pacific (b) Arctic
(c) Atlantic (d) Southern
 Answer: (c)

9. 90% of the world's rice is grown in-
(a) America (b) Africa
(c) United Kingdom (d) Asia
 Answer: (d)

10. Which of the following is world's largest producer Bauxite ?
(a) Australia (b) Yogoslavia
(c) Hungary (d) U. S. A.
 Answer: (a)

11.The primary producer of passenger cars is-
(a) U.S.A. (b) Japan
(c) Italy (d) Germarj
 Answer: (b)

12.Which of the following countries is relatively industrial; developed ?
(a) Thailand (b) Pakistan
(c) India (d) Bangladesh
 Answer: (a)

13.K. L. M. a worldwide airlines, belongs to which of that following countries ?
(a) France (b) Germany
(c) Japan (d) The Netherlands
 Answer: (d)

14.On which of the following rivers is London situated
(a) Darling (b) Mississippi
(c) Rhine (d) Thames
 Answer: .(d)

15. Hyetology is the study of-
(a) High Pressure (b) High temperature
(c) Rainfall (d)Earthquake
 Answer: .(c)

16. Ethiopia was earlier known as-
(a) Abyssinia (b) Christina
(c) Formosa (d) Persia.
 Answer: (a)

17. Which of the following countries is known as the Land of Golden Pagodas ?
(a) Mayanmar (b) Nepal
(c) China (d) Which is known as the 'metal of hope' ?
 Answer: (a)

18. High Temperature Earthquake
(a) Gold (b) Iron (c) Uranium (d) Platinum
 Answer: (c)

19. Which of the following animals is found mainly in Tibetan highlands ?
(a) Lion (b) Giraffe
(c) Deer (d) Yak
 Answer: (d)

20.The country which is commonly known as the 'Land of Golden Fleece' ic-
(a) A Australia (b) Britain
(c) France (d) Japan
 Answer: (a)

21 "Contours' are lines connecting places having-
(a) Equal temperature (b) Equal pressure
(c) Equal rainfall (d) Equal hight
 Answer: (d)

22. Which type of forest belt supplies most of the world's requirement of newsprint ?
(a) Coniferous forest (b) Deciduous forest
(c) Evergreen forest (d) Mediterranean forest
 Answer: (a)

23.The lesading producer of Sulphur is-
(a) Canada (b) U. S.A.
(c) Spain (d) Italy
 Answer: (d)

24.Rhine valley in France is known for mineral deposits of-
(a) Zinc (b) Nickel
(c) Copper (d) Bauxite
 Answer: (d)

25.Which of the following forms of coal is the oldest ?
(a) Peat (b) Lignite
(c) Bituminous (d) Anthracite
 Answer: (d)

26.Geostationary orbit is at a height of-
(a) 6 Km (b) 1000 Km
(c) 3600 Km (d) 36000 Km
 Answer: (d)

27.The eaarth rotates around an axis pointing towards-
(a) the moon (b) the polestar
(c) the sun (d) the venus
 Answer: (b)

28. Which one of the following lattitudes forms a great circle
(a) 0° (b) 23V2
(c) 66V2 0 (d) 90°
 Answer: .(a)

29. In how many time zones has the world been divided ?
(a) 15 (b) 24
(c) 90 (d) 180
 Answer: (b)

30.Which of the following is the most destructive ?
(a) Cyclone (b) Tornado
(c) Typhoon (d) Willy-willy
 Answer: (a)

31.Which of the following rocks are transformed into marbles ?
(a) Granite (b) Limestone
(c) Peat (d) Shale
 Answer: (b)

32. Earthquake rarely occur in-
(a) Alaska (b) Brazil
(c) Mexico (d) New Zealand
 Answer: (b)

33. Caldera is a feature associated with-
(a) Volcanoes (b) Earthquakes
(c)Folding of rocks (d) Faulting of mountains
 Answer: (a)

34. Which of the following regions contains doline land features ?
(a) Voltaic (b) Deltaic
(c) Karrt (d) Glaciate
 Answer: (c)

35. Which of the following is a warm ocean current ?
(a) Kuroshio (b) Peruvian
(c) Labrador (d) None of these
Answer: (a)

36. Which of the following is a cold current ?
(a) Kuroshio (b) Benezuela
(c) Brazil (d) Gulf stream
 Answer: (b)

37. The world's deepest trench is-
(a) Pacific ocean (b) Indian ocean
(c) Atlantic ocean (d) Mediterranean sea
 Answer: (a)

38. Shekel is the currency of-
(a) Brunei (b) Israel (c) Jordan (d) Myanmar
Answer: (b)

39. The natural vegitation of Savanna consists of-
(a) tall grass (b) serub jungle (c) short grass (d) trees
 Answer: (a)

40. The hot deserts of the world are generally found near-
(a) the equator (b) the doldrums
(c) the horse lattitude (d) the tundras
 Answer: (c)

41. The strait which separates Africa from Europe is-
(a) Hook strait (b) Strait of Gibraltar
(c) Palk strait (d) Bering strait
 Answer: (b)

42. Which is not an island ?
(a) Cuba (b) Greenland
(c) Ireland (d) Sweden
 Answer: (d)

43. Which country 'Golan Heights' belongs to ?
(a) China (b) Israel
(c) Syria (d) Iraq
 Answer: (c)

44.The national name of Spain is-
(a) Sohweiz (b) Reino de Espana
(c) Konungariket (d) Mesopotamia
 Answer: (b)

45. Which of the following is not a desert ?
(a) Gobi (b) Kalahari (c) Sahara (d) Cotopaxi
 Answer: (d)

46. Largest lake in Africa is-
(a) Lake Victoria (b) Lake Malawi
(c) Lake Tanganyika (d) Lake Chad
 Answer: (a)

47. The climate best suited for horticulture is-
(a) Equatorial (b) Mediterranean
(c) Monsoon (d) Tundra
 Answer: (c)

48. The crop associated with retting process is-
(a) Wheat (b) Rice
(c) Jute .(d) Cotton
 Answer: (c)

49.In the total population of South Africa, Asians constitute about-
(a) 1% (b) 2 5%
(c) 5.5% (d) 11%
 Answer: (d)

50. How many bright stars are there in the constellation named 'Ursa Major" or the Great Bear ?
(a) 10 (b) 9
(c) 8 ' (d) 7
 Answer: (d)

Wednesday, April 10, 2013





IBPS Clerk 2012 – 13 Combined Result for CWE & Interview is released. You can view your total score out of 100. To get your result goto the link provided below and enter your registration number or Roll Number & Password or Date of Birth.
Click Here To View Combined Result for CWE & Interview for Recruitment of Clerical Staff (CWE Clerks-II)
Share your marks and state you belong to in comments section. IBPS Clerk Common Interview 2013 Result for those who attended common interview held in march 2013.
Combined Result for CWE & Interview for Recruitment of Clerical Staff (CWE Clerks-II)
check your results 

please share your marks form andhra pradesh. 

Tuesday, March 26, 2013

Cabinet Ministers
Dr. Manmohan Singh : Prime Minister, Personnel, Public Grievances and Pensions, Planning, Department of Atomic Energy, Department of Space
Pawan Kumar Bansal : Railways
Beni Prasad Verma : Steel
Jairam Ramesh : Rural Development
V. Kishore Chandra Deo : Panchayati Raj, Tribal Affairs
Palaniappan Chidambaram : Finance
Sharad Chandra Govindrao Pawar : Agriculture, Food Processing Industries
A. K. Antony : Defence
Sushil Kumar Sambhajirao Shinde : Home Affairs
Salman Khurshid : External Affairs
Jaipal Sudini Reddy : Science and Technology, Earth Sciences
Ghulam Nabi Azad : Health and Family Welfare
Dr. Farooq Abdullah : New and Renewable Energy
Dr.(Shri) M. Veerappa Moily : Petroleum and Natural Gas
Vayalar Ravi : Overseas Indian Affairs
Ajit Singh : Civil Aviation
Mallikarjun Kharge : Labour and Employment
Dr. M. Mangapati Pallam Raju : Human Resource Development
Kapil Sibal : Communications and Information Technology
Anand Sharma : Commerce and Industry, Textiles
C. P. Joshi : Road Transport and Highways
Ajay Maken : Housing and Urban Poverty Alleviation
Smt. Chandresh Kumari Katoch : Culture
G. K. Vasan : Shipping
Kamal Nath : Urban Development, Parliamentary Affairs
Harish Rawat : Water Resources
Kumari Selja : Social Justice and Empowerment
M. K. Alagiri : Chemicals and Fertilizers
Praful Manoharbhai Patel : Heavy Industries and Public Enterprises
Sriprakash Jaiswal : Coal
Ashwani Kumar : Law and Justice
K. Rahman Khan : Minority Affairs
Dinsha J. Patel : Mines

Ministers of State with Independent Charge
Smt. Krishna Tirath : Women and Child Development
 Jitendra Singh : Youth Affairs and Sports
 Prof. Kuruppassery Varkey Thomas : Consumer Affairs, Food and Public Distribution
 Srikant Kumar Jena : Statistics and Programme Implementation
 Smt. Jayanthi Natarajan : Environment and Forests
 Manish Tewari : Information and Broadcasting
 Paban Singh Ghatowar : Development of North Eastern Region
 Dr. K. Chiranjeevi : Tourism
 Bharatsinh Madhavsinh Solanki : Drinking Water and Sanitation
 Jyotiraditya Madhavrao Scindia : Power
 K.H. Muniyappa : Micro, Small and Medium Enterprises
 Sachin Pilot : Corporate Affairs

Ministers of State
Paban Singh Ghatowar : Parliamentary Affairs
 S. Jagathrakshakan : Commerce and Industry
 Charan Das Mahant : Agriculture, Ministry of Food Processing Industries
 Suresh Kodikunnil : Labour and Employment
 Srikant Kumar Jena : Chemicals and Fertilizers
 Lalchand Kataria : Rural Development
 Smt. Deepa Dasmunsi : Urban Development
 S. Gandhiselvan : Health and Family Welfare
 D. Napoleon : Social Justice and Empowerment
 K. C. Venugopal : Civil Aviation
 Jitin Prasada : Human Resource Development
 Dr. Shashi Tharoor : Human Resource Development
 Ramachandran Mullappally : Home Affairs
 V. Narayanasamy : Personnel, Public Grievances and Pensions, Prime Minister Office
 Smt. Daggubati Purandeswari : Commerce and Industry
 Adhir Ranjan Chowdhury : Railways
 Kotla Jaya Surya Prakash Reddy : Railways
 E. Ahamed : External Affairs
 Namo Narain Meena : Finance
 Smt. Preneet Kaur : External Affairs
 S. S. Palanimanickam : Finance
 Sathyanarayana Sarvey : Road Transport and Highways
 Tariq Anwar : Agriculture, Ministry of Food Processing Industries
 Smt. Ranee Narah : Tribal Affairs
 Porika Balram Naik : Social Justice and Empowerment
 Abu Hasem Khan Choudhury : Health and Family Welfare
 Tushar Amarsinh Chaudhary : Road Transport and Highways
 Milind Murli Deora : Communications and Information Technology, Ministry of Shipping
 Dr. (Smt.) Kruparani Killi : Communications and Information Technology
 Pratik Prakashbapu Patil : Coal
 Ninong Ering : Minority Affairs
 Pradeep Kumar Jain Aditya : Rural Development
 Ratanjit Pratap Narain Singh : Home Affairs
 Rajeev Shukla : Planning, Ministry of Parliamentary Affairs
 Jitendra Singh : Defence
 Smt. Lakshmi Panabaka : Petroleum and Natural Gas